Home

Europese herderstocht

In de kijker

Nieuw boek voor de schapenhouder: 'Wormen, ontwormen, wormcontrole en wormresistentie - Praktijkrapport schapen' 

Eind augustus 2011 zal een boekje over de problematiek rond ontwormen en wormresistentie in de schapenhouderij verschijnen. 

Waar vroeger het doel was om alle maagdarmparasieten in een schaap te doden, bestaat nu het doel erin om wormen onder controle te houden. Dat betekent dat er een evenwicht moet worden gezocht tussen de aanwezigheid van de parasiet en de afwezigheid van symptomen. Niet gemakkelijk, maar het kan. Kijk maar naar andere Europese landen waar dergelijk management al jaren worden toegepast. Of kijk eens naar de biologische sector waar deze strategie verplicht is.
 
Het anders gaan denken over wormen en wormcontrole heeft zijn oorzaak, met name wormresistentie. Meer en meer wordt vastgesteld dat bepaalde maagdarmwormen resistent worden aan ontwormingsmiddelen. Foutief doseren en te frequent behandelen zijn voorname oorzaken van het fenomeen wormresistentie. Kortom, het moet anders.
 
Het controleren van maagdarmwormen bij schapen dient op een meer duurzame manier te gebeuren. Mestonderzoek, een strikt weidemanagement en een quarantaineperiode voor de aangevoerde schapen moeten leiden tot een meer duurzaam beheer van schaapskuddes. Hoe begin je eraan? Dat staat in dit boek op een praktische manier beschreven en is ongetwijfeld nuttig voor zowel de doorwinterde professionele schapenkweker als de pas begonnen hobbyhouder.

 

Herderstocht 2010

Op 5 juni vertrok in hartje Berlijn een herder met zijn schapenkudde, voor een tocht doorheen Duitsland, Nederland, België en Luxemburg. De aankomst is op 17 oktober voorzien in Trier.
 
De tocht van zo'n 1200 kilometer werd afwisselend door verschillende herders begeleid. Voor het stuk van Maaseik tot Brussel was dat Johan Schouteden. Meer informatie over dat Vlaamse gedeelte vindt u op deze website, en van 1 tot 14 september kon u de tocht ook van dag tot dag volgen via onze blog.
 
Aan de herderstocht, die kadert in het internationale jaar van de biodiversiteit, werden ook andere activiteiten verbonden. In beginplaats Maaseik en eindhalte Brussel werd telkens een symposium georganiseerd.

 Frontpagina