Home

persinformatie

 
Op deze pagina vindt u persberichten over het Vlaamse traject van de herderstocht. Onderaan kan u de teksten ook downloaden als Word-document en als pdf-bestand.
 

 

Herder Johan trekt met 600 schapen van Maaseik naar hartje Brussel

 
MAASEIK/BRUSSEL - Van 1 tot 14 september moet u niet gek opkijken wanneer u, zo ergens tussen Maaseik en Brussel, plots op een gigantische schapenkudde stuit. De Limburgse herder Johan Schouteden is dan namelijk volop bezig met het volbrengen van een huzarenstukje. Hij stapt met zijn kudde van meer dan 600 schapen van de Maasbrug in Maaseik (op de grens met Nederland) tot in de achtertuin van de Europese Commissie in de hoofdstad.
 
De tocht van herder Johan maakt deel uit van een grote Europese herderstocht die op 5 juni van start is gegaan in Berlijn en die begin oktober in Trier moet eindigen. Voorlopig toch, want het is de bedoeling om de expeditie volgend jaar in Zuid-Europa voort te zetten. Het definitieve einde is in 2012 voorzien in Marokko.
 

Herdersstaf

Op 1 september neemt Johan Schouteden in Maaseik de fakkel – of in dit geval: de herdersstaf – over van een Duitse collega-herder. Hij krijgt daar trouwens de hulp bij van een enthousiaste Limburgse gouverneur (én herder-voor-één-dag) Herman Reynders. Voor het vertrek van de kudde vindt in Maaseik nog een symposium plaats over natuurbegrazing met schapen.
 

Biodiversiteit

Deze Europese herderstocht vindt plaats naar aanleiding van het Internationale Jaar van de Biodiversiteit. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt overigens dat rondtrekkende schapen via vacht, poten en uitwerpselen in staat zijn biodiversiteit te verspreiden.
 

Drukke straten

De kudde, de herder en hun begeleiders hebben een tocht van ongeveer 160 km – dagelijks +/- 15 km -  voor de boeg. De tocht trekt zo veel mogelijk over onverharde wegen, maar af en toe moeten ook water- en spoorwegen, autosnelwegen en andere drukke verkeersaders overwonnen worden.

In Limburg trekt de stoet onder meer over het militaire schietveld van Helchteren (de thuisbasis van de 600 schapen van Sonnishoeve) en door het Vijvergebied Midden-Limburg (De Wijers). Vervolgens gaat het dwars door Vlaams-Brabant naar eindbestemming Brussel. Het valt te verwachten dat daar grote ogen getrokken zullen worden wanneer de grote kudde door de drukke straten van de hoofdstad trippelt. In de achtertuin van de Europese Commissie vindt op de laatste dag (15 september) een happening plaats waarbij het nut van rondtrekkende schapen nogmaals in de kijker gezet wordt.
 
Wie de kudde op de voet wil volgen, kan een kijkje nemen op www.herderstocht.be.
 
Meer info bij Johan Schouteden op +32 (0)495 92 11 40.

 

 

Wat meer achtergrondinformatie

Waarom? Internationaal jaar van de Biodiversiteit!

2010 is uitgeroepen tot het Internationale jaar van de Biodiversiteit. Het is een symbooljaar voor planten en dieren op onze aarde. In 2001 kwamen de Europese staatshoofden en regeringsleiders overeen om tegen 2010 het verlies aan biodiversiteit te doen stoppen.
Dit jaar zullen de ogen gericht zijn op de resultaten die de inspanningen van de voorbije jaren hebben opgeleverd. Nu al is het evenwel duidelijk dat de doelstelling - om de negatieve trend om te buigen - niet gehaald wordt. In oktober 2010 is er een beslissende conferentie over de opvolging van het Biodiversiteitsverdrag in het Japanse Nagoya. Vooral van de Europese Unie wordt veel verwacht, ook op financieel vlak.
 
De enige conclusie is dat de inspanningen collectief opgedreven moeten worden. Precies daarom hebben een aantal Europese schaapsherders – onder impuls van Duitsland - de handen in elkaar geslagen. Samen met het Europese project TRUNPA (Transhumant Rangeland Use and Networking of Protected Areas) wordt er een Europese herderstocht georganiseerd. Het idee komt van Hubertus Beckmann (hubert.beckmann@googlemail.com).
 
Herderen is één van de oudste (cultuur-historische) beroepen. Landschappen zijn meer dan eens ontstaan door het eeuwenlange gebruik door herders die je dan ook overal in de wereld tegenkomt.  
Het is wetenschappelijk aangetoond dat rondtrekkende schapen in staat zijn biodiversiteit te verspreiden. In hun vacht, met hun pootjes en door de uitwerpselen kunnen schapen zaden, sporenelementen, insecten en kleine diersoorten meedragen. Een herder kan met zijn kudde dus de versnipperde natuurgebieden met elkaar verbinden. Er zijn ook vogelsoorten die alleen in de buurt van een kudde schapen kunnen overleven.
 

Van Berlijn tot Marokko

Om dit gegeven onder de aandacht te brengen en om bij te dragen tot de biodiversiteit over de grenzen heen, ondernemen herders een Europese herderstocht.
De tocht start op 5 juni in Berlijn en eindigt dit jaar op 17 oktober in Trier op de Grünlandtages.
Het is de bedoeling om de tocht in 2011 voort te zetten richting Zuid-Europa om in 2012 te eindigen in Marokko. Dat land is de bakermat van het Merinoschaap dat door toedoen van de Spanjaarden over de hele wereld verspreid is, en dat het uitgangsras is voor bijna al de huidige schapenrassen.
 
Van 1 september tot 14 september trekt de herderstocht door Vlaanderen: van Maaseik tot Brussel.
Bij het vertrek in Maaseik zal er een symposium georganiseerd worden over natuurbegrazing met schapen. Er komen zowel Nederlandse als Belgische wetenschappers aan het woord. Bij aankomst in Brussel wordt de Europese Commissie bezocht. Tijdens een eindhappening wordt het belang van rondtrekkende schapen nogmaals duidelijk gemaakt.
Het is de bedoeling dat de kudde op het traject zo veel mogelijk door de natuur trekt, op onverharde wegen dus. Maar het is onvermijdelijk dat ook drukke verkeersaders (autosnelwegen, waterwegen en spoorwegen) getrotseerd moeten worden. Hier en daar zal de kudde ook een woongebied doorkruisen.
 

 

Een tocht van 1.200 km door Europa

De tocht verloopt zoals een estafettetocht, waarbij iedere herder de herdersstaf, die van bij het begin door herder Knut wordt meegenomen, overneemt van zijn voorganger en dan weer doorgeeft aan zijn opvolger.
In deze herdersstaf wordtde naam van elke herder gegrift. Iedere stad, gemeente of provincie waar de tocht langskomt, kan een lintje of wimpel aan de stok bevestigen.
 
Op 5 juni 2010 vertrekt Knut Kucznik in Berlijn. Hij trekt tot Perleberg. Klaus Seebürger en Wendelin Schmücker gaan van Perleberg naar Winden. In Midden-Duitsland neemt Anton Hense over. Hij gaat met de schapen van Paderborn naar Dortmund. Stefanie Trockel brengt haar kudde door het Ruhrgebied over Duisburg naar Krefeld. Voor de aansluiting met Nederland zorgt Franz Eikermann. Aan de Duits-Nederlandse grens neemt Erich Rhöse over. Hij trekt naar Maaseik.
 
Aan de Nederlands-Belgische grens nemen Johan en Carla Schouteden-Boonen over. Zij trekken door Vlaanderen naar Brussel. Door Luxemburg gaat Florian Weber naar de Duitse grens. Op 17 oktober komt de kudde van Marianne Vesley en Hermann Steines aan op de Grünlandtages in Trier. De totale afstand bedraagt ongeveer 1200 km.
 

Iedere dag 15 kilometer


De tocht door Limburg, Vlaams-Brabant en het Brussels hoofdstedelijk gewest wordtuitgevoerd door de Helchterense schapenhoeve Sonnisheide. Sonnisheide beschikt over een 600-tal schapen van het ras Lovenaar. De kudde graast al bijna 30 jaar op het militair terrein van Helchteren. Dagelijks trekt deze kudde door dit enorme gebied.
Elke dag van de tocht legt een 15-tal kilometer af. Het volledige traject Maaseik-Brussel bedraagt 160 km.
 
In Limburg gaat de tocht door de volgende gemeenten: Maaseik, Dilsen-Stokkem, Opglabbeek, Meeuwen, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Heusden-Zolder, Lummen en Halen. Onderweg wordt onder meer de thuishaven van de kudde – het schietveld in Helchteren waar de kudde al haar nut heeft bewezen – aangedaan. Andere halte zijn De Wijers, het vijvergebied in Midden-Limburg met een enorme rijkdom aan biodiversiteit.
 
In Vlaams-Brabant trekt de kudde door Kortenaken, Tienen, Bierbeek, Oud-Heverlee, Huldenberg en Jezus-Eik om tenslotte te eindigen in Ter Kamerenbos.

 

 

Downloads

hoofdtekst (pdf - MS Word)
extra informatie (pdf - MS Word)